Posted by: liankenda | August 18, 2009

Vremščica

Vremščica je najvišji greben na obrobju Krasa, ki se med Postojnskim poljem in dolino Reke razteza od Divače do Pivke. Njen najvišji vrh, Velika Vremščica, Vrbanov vrh ali Gora sv. Urbana, kot ji pravijo domačini, je s svojimi 1027 metri predzadnji tisočak na Slovenski planinski transverzali proti morju. Na vzhodnem koncu grebena stoji obnovljena cerkvica sv. Urbana, ki velja za zavetnika pastirjev. Od tod izvira tudi ime za najbolj znano cvetlico, ki raste na južnih pobočjih Vremščice, narciso, katero domačini imenujejo »urbanščica« oz. »vrbanščica«.

Severna pobočja porašča gost bukov gozd, medtem ko se na južnih pobočjih Vremščice raztezajo prostrani travniki, ki nudijo pašo tropom ovac. Te so v oskrbi strokovnjakov ljubljanske veterinarske in biotehniške fakultete, ki v okviru Centra za sonaravno rekultiviranje poskušajo s pašo drobnice zaustaviti zaraščanje kraških travišč. Ta ima pod vrhom Vremščice urejeno tudi sirarno, kjer lahko poskusite ter kupite ovčji sir in skuto.

Na Vremščico se lahko povzpnemo iz štirih smeri. Po severnem pobočju iz Senožeč, z juga iz Vremske doline, po vzhodnem grebenu iz Volč ali po slovenski planinski transverzali od Škocjanskih jam. Na vrhu se odpre lep razgled od Nanosa, Snežnika, Slavnika pa vse do Jadranskega morja.

vremscica_resize


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: