Posted by: liankenda | August 18, 2009

Grad Školj

Nad sotesko reke Reke pri Famljah stojijo na strmi prepadni skali razvaline gradu Školj, prvotno last oglejskega patriarha in fevd devinskih grofov, kasneje tudi grofov Walsee, ki so bili njihovi dediči. Prvič se grad omenja leta 1426, pozidan pa je bil morda že v prvi polovici 13. stoletja, kot srednjeveški dvor. Med gradiščani so bili vitezi Plankensteini ter rodbini Ravbar in Neuhaus. Lastnik Školja je bil tudi baron Francesco Rossetti. Grad je po njegovi smrti prehajal v last potomcev rodbine Rossetti, ki je dala grad preurediti v udobno rezidenco. Leta 1809 je grad od Rossettijevih kupil poštni mojster Matija Dolenc, od leta 1885 pa je bil v lasti rodbine Dekleva iz Vremskega Britofa.

Prvotni grad je obsegal dvonadstropno stanovanjsko stavbo, ki jo je varovalo visoko obzidje z okroglim obrambnim in četverokotnim vhodnim stolpom, obrambni jarek in strme prepadne stene nad reko Reko. V gradu je bila grajska kapela, sredi dvorišča pa vodnjak. V dobi renesanse so grad popolnoma na novo zgradili.

Grad Školj je danes v zasebni lasti. Ostanke zidov je prerasel bršljan in prekril komajda še vidne strelne line. Ob dovozni poti do gradu so tudi ostanki murvinega drevoreda in obnovljen kal, ki je služil napajanju živine in divjadi. Razvaline gradu veljajo danes za priljubljeno izletniško točko, s čudovitim pogledom na kanjon reke Reke.

grad školj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: