Posted by: liankenda | August 19, 2009

Bogomir Magajna

Bogomir Magajna se je rodil 13. januarja 1904 v Gornjih Vremah. Doma, kjer so imeli poleg kmetije tudi trgovino, so bili štirje otroci. Bogomir je začel hoditi v šolo v Vremskem Britofu, nato pa je bil gojenec Marijanišča v Ljubljani. Že takrat je začel pisati. Sodeloval je v marijaniščnem listu Plamen, pozneje pa v Križu na gori, Našem čolniču in goriški Družini. Po končani klasični gimnaziji je študiral medicino v Ljubljani in Zagrebu. Leta 1930 je izšla njegova prva knjiga Primorske novele. Nekaj časa je bil vojaški zdravnik v Sarajevu in Logatcu. Specializiral se je za zdravljenje duševnih bolezni in leta 1935 nastopil službo v Bolnišnici za duševne bolezni Ljubljana-Studenec. Ko je izbruhnila druga svetovna vojna, se je Bogomir pridružil Osvobodilni fronti. Med okupacijo je bil precej časa v italijanskem taborišču. Po kapitulaciji Italije je šel v partizane, kjer je urejal Partizanski zdravstveni vestnik. Po vojni je bil primarij v bolnišnici, kjer je deloval poprej ter predaval po raznih krajih Slovenije in pisal o zdravstveni vzgoji zlasti za Radio Ljubljana in Kmečki glas. Bil je tudi predsednik založniškega sveta koprske založbe Lipa. Umrl je 27. marca 1963 v Ljubljani. Po Bogomirju Magajni nosi ime osnovna šola v Divači.

V njegovih delih srečamo vrsto motivov iz sveta bolnih in nekateri njegovi najboljši liki so upodobitve oseb, ki jim je huda bolezen vtisnila neizbrisane sledi. Na njegovo pisanje so vplivala tudi druga poglavja v njegovem življenju: življenje v rojstni vasici Gornje Vreme, njegov študij v Zagrebu, boj v partizanskih gozdovih ter življenje v prvih desetletjih po osvoboditvi.

Med njegovimi najpomembnejšimi deli so zbirka novel iz časov, ko so Primorci trpeli pod fašizmom, Zaznamovani (1940), roman o študentskem življenju v Zagrebu Gornje mesto (1932), povest o življenju ob jugoslovansko-italijanski meji na Notranjskem Graničarji (1934), pravljica Brkonja Čeljustnik (1933) in večkrat ponatisnjena zbirka zgodb za otroke Racko in Lija (1932). Novele in črtice je objavil še v knjigah Bratje in sestre (1932) in Le hrepenenja (1937). Po vojni je objavil vojne novele in skice Odmev korakov (1953), leta 1955 so izšle Zgodbe o lepih ženah, dve leti pozneje pa zbirka novel Na bregovih srca. Po njegovi smrti je leta 1965 izšel izbor pripovedi Življenje in sanje, medtem ko so leta 1980 v Izbrani mladinski besedi izšle Povestice o punčki Maji, V deželi pravljic in sanj, Čudovita pravljica o Vidu in labodu Belem ptiču ter O zlatem klasu, zlatem grozdu in biseru.

bogomirmagajna

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: