Posted by: liankenda | August 19, 2009

reka Reka

Vremski dolini daje poseben pečat skrivnostna reka Reka, ki je na stiku neprepustnih kamnin z apnenčasto planoto Kras oblikovala sotesko, udorne doline in Škocjanske jame. Izvira pod južnim pobočjem Snežniške planote na Hrvaškem, na nadmorski višini 720 m, kot potok imenovan Velika voda (Vela voda). Na svoji poti zbira vode številnih pritokov in po dobrih 50 kilometrih površinskega toka kot najdaljša slovenska ponikalnica izgine v podzemlje Škocjanskih jam. Podzemni tok Reke je mogoče videti še v Kačni jami in Labodnici,  na površje pa pride ponovno ob morskem obrežju v sosednji Italiji, v 40 kilometrov oddaljenih izvirih Timave blizu kraja Štivan v občini Devin-Nabrežina.

Pred vstopom v Škocjanske jame je Reka ustvarila tri kilometre dolgo in ozko sotesko s skoraj 100 metrov visokimi prepadnimi stenami, ki naj bi nastala s podiranjem stropa nad jamskimi rovi. Soteska se začne pri kraju Škoflje, kjer je tudi edini most čez Reko v Vremski dolini, zgrajen sredi 18. stoletja. Tu je tudi začetek označene pešpoti po soteski, ki nas od Škofeljskega mostu pelje mimo ostankov razvalin gradu Školj, postavljenega na strmih pečinah nad sotesko Reke, proti Škocjanu.

V preteklosti je porečje reke Reke slovelo kot dolina mlinov in žag, ki pa so zaradi pogostih poplav in opuščanja rabe propadli. Edini ohranjen je Dujčev mlin, ki je bil pred časom obnovljen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: