Društva

Dramska skupina

Leta 2007 je bila v Vremski dolini pod okriljem TKŠD Urbanščica ustanovljena dramska skupina. Razdeljena je na dve skupini, ki pripravljata različne igre, za posamezne predstave. Trenutno štirje člani pripravljajo Partljičevo igro Krivica boli in jo bodo premierno predstavili na Krajevnem prazniku v Vremah. Druga skupina, ki pa šteje 15 članov pripravlja manjše igrice in recitale za sprotne nastope. V božičnem času so otroke razveseljevali z otroško igrico Šuško in gozdni dan. Za 8. marec so pripravili recital, ki se je odvijal v Strelski dvorani v Famljah in tako počastili dan žena. Pripravljajo pa še številno drugih predstav za različne priložnosti. Pod dramsko skupino pa spada tudi plesna skupina Manija.

dramska skupina

Gasilsko društvo Vreme

Vremska dolina ima tudi svojo skupino prostovoljnih gasilcev, ki pa spadajo pod PGD Divača. Vremska zasedba šteje okrog 20 članov, vendar se to število iz leta v leto veča. Gasilci imajo tudi svojo gasilsko garažo v kateri je parkiran gasilski avto in ostalo gasilsko opremo. Garaža stoji poleg športnega centra v Famljah. Vremski gasilci opravljajo tudi obhode v okolici Vremske doline ter tako zagotavljajo večjo požarno varnost.

Lovska družina Timav Vreme

Lovska družina Timav Vreme deluje od leta 1947 in šteje 51 članov. Lovijo na območju Vremščice in Brkinov ter v gozdovih v okolici Vremske doline. Sedanji predsednik je Nikola Jurasovič. Za delovanje celotne družine skrbi upravni odbor, ki tudi spremlja odvzeme iz lovišča, krmljenje živali čez zimo in skrbi za tovarištvo med generacijami lovcev. Naloga lovcev je varstvo narave, živali in odvzem divjadi ali zveri po navodilu Zavoda za gozdove Slovenije. Pri odvzemu divjadi iz lovišča je odvisna struktura divjadi, kar določa Zavod za gozdove-oddelek za lovstvo, ki ga vodi Andrej Sila. Prav tako imajo LD pravilnik, ki jim narekuje stroga pravila odvzema živali iz lovišča. V času izvajanja lova so na območju postavljene opozorilne table, da se preprečijo morebitne nesreče. Želja LD Timav je, da bi občina sprejela odlok, s katerim bi se lovski čuvaji vključili v službo redarstva oziroma nadzorništva narave, saj imajo sami najboljši pregled v obsegu lovišča. Lovska čuvajska služba deluje organizirano, skrbno in brezplačno.
LD se sama vzdržuje z dohodki z odvzemom divjadi iz lovišča naših lovcev in gostov-lovcev iz tujine. Zaslužena sredstva se uporabljajo za krmljenje divjadi, obdelavo krmnih njiv ter izdelavo lovskih prež in stez. Načelo lovstva je, da kolikor vzameš iz lovišča, toliko tudi vrneš naravi. V lovski koči v Famljah ima LD Timav tudi svojo hladilnico za shranjevanje uplenjene divjadi, kmetom pa nudijo v uporabo električne pastirje za zaščito poljščin.

lovska koča

Ribiška družina Vreme

Ribiška sekcija Vreme spada pod Ribiško družino v Ilirski Bistrici. Celotna družina šteje okrog 250 članov, v Vremah jih je 30. Ribiči imajo skupno 70 ribolovnih dni in sicer: 30 na akumulacijskem jezeru Mola, 20 na Klivniku ter 20 na reki Reki. Ribiči se zavzemajo za ohranitev avtohtone Soške postrvi. Ribiči zato vsako leto vlagajo Šarenke v reko Reko za lov. Sedaj so v vremski sekciji uvedli tudi nov trend imenovan »ujemi in spusti«. To lahko izvajajo na področju od Finžgarjevega jezera do vodnega zajetje Draga. Drugače pa je po celotni reki Reki dovoljeno muharjenje, ki ima tudi redno čuvajsko službo in tako skoraj ne zaznajo več krivolova. Ribiška družina organizira tudi delovne akcije v katerih čistijo smeti ob reki Reki. Pred petnajstimi leti so ribiči v Vremah dobili tudi svoj ribiški dom, ki stoji v Famljah in ga sedaj oddajajo v najem tudi v druge namene.

ribiška_koča

Strelsko društvo Vremščica

V Vremski dolini je delujoče tudi strelsko društvo Vremščica. Njegovi člani se udeležujejo raznih tekmovanj vsepovsod po Sloveniji in tudi v tujini. Strokovni vodja društva je reprezentant Izidor Hreščak, predsednik pa Drago Božac. Člani vadijo vsak petek ob 18. uri v strelski dvorani v Famljah.

sd_vremscica

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: